Teater (Theatre)

Onsdag (Wednesday), 19:30–22:00, Stenkrossen, Kastanjegatan 13

Theatre poster

Underhållning och genushistoria möts i pjäsen "Nora & Agnete"

Teaterföreningen "Nearly Theatre" tolkar I sin nya uppsättning "Nora & Agnete" två 1800-talspjäser och kombinerar dess teman till en kommentar på könsroller och äktenskapet, något som är lika aktuellt nu som då. Ibsens välkända "Ett Dockhem" möter dess närmast bortglömda uppföljare "Agnete" av norska dramatikern Amelie Skram och både besvarar och ställer nya frågor. Är kampen över när Nora lämnar sin man? Vad händer med en kvinna som är före sin tid och vill slå sig fri från den roll hon fostrats till?

Pjäsen är en realistisk skildring av två vitt skilda kvinnoliv i 1800-talets Norge och Danmark, men med många gemensamma nämnare. De båda manusen representeras på varsin scenhalva och tycks till en början helt åtskilda, men snart börjar gränserna suddas ut och öden tvinnas samman...

Nearly Theatre är en ideell amatörteaterförening som grundades 2020. Vi jobbar feministiskt, hbtq+inkluderande, klassmedvetet och demokratiskt. Den tidigare produktionen "An ideal wife", en omarbetning av Oscar Wildes "An ideal husband" arbetade på liknande sätt med synliggörande och ifrågasättande av könsroller genom moderna tolkningar av historiskt material.

 

Mer information om onsdagskvällens teaterföreställning finns på den här facebook-sidan.

Page Manager: iwcss.administratorssol.luse | 2022-08-24