Frederique Toudoire

Onsdag (Wednesday), 13:30–14:00, H140

Affiliering (affiliation): Universitet Limoges, FRA

Abstract:

« Cadavres exquis » inom Nordic Noir


Finns det humor inom genren Nordic Noir, mer specifikt finns det en « humour noir » ? I deckare av Astrid Lindgren, Sjöwall & Walhöö, eller Henning Mankell känner vi igen att det alltid har funnits humor. Vi kan kalla den Nordic Noir-humor (fördömandet av samhället, slumpen som ersätter polisens utredningsarbete, förhållandet mellan kriminalitet och dark humor). Dessa egenskaper gör det möjligt att ersätta deckarens koder med nya (humoristiska) koder. Det finns olika kännetecken av “humour noir” som André Breton talar om i Anthologie de l’humour noir : till exempel vad han kallar för “les cadavre exquis” eller “l’assassinat amusant”. Dessutom associerar André Breton ihop « humour noir » med norrskenet, Norden och humorn. Jag skulle vilja undersöka funktionerna inom Nordic Noir-genren för att visa likheterna och skillnaderna mellan den skandinaviska Nordic Noir humorn och den franska « humour noir ».

I det här syftet kommer jag studera uppkomsten av en ny « genre » – kriminalkomedin – som har fått stor succé i Skandinavien. Genom satir, ironi, fars och parodi återvinner dessa filmer eller serier kända deckare. Kommissare Späck är till exempel en parodi på Martin Beck, medan mordet på Olof Palme skrivs om till en mörk komedi i serien We got this. Jag kommer att titta på hur parodiska och satiriska omskrivningar inom Nordic Noir förnyar genren, men också skapar en ny kreativ dynamik som kännetecknas av kulturellt samförstånd som förstärker samhällets relationer.

Om (about):

Frédérique Toudoire-Surlapierre är professor i jämförande litteratur vid Universitet i Limoges (Frankrike). Hon är specialist inom skandinavisk litteratur och har publicerat flera artiklar om humor och skrattet inom den kvinnliga emancipationen. Hon har skrivit tre böcker om Nordic “imaginary”, Hamlet, Munch; och en essä om « fait divers » publicerad av förlaget Minuit. Hon arbetar för närvarande med Nordic Noir.

 

Page Manager: iwcss.administratorssol.luse | 2022-06-15