Other events

Symposium – "Nordens litteratur i världen"

Centre for Scandinavian Studies Copenhagen – Lund, Föreningen Norden, Lund, och Lundensiska litteratursällskapet bjuder in till ett heldagssymposium lördagen den 19 maj 2018, i LUX Aula, Helgonavägen 4, Lund.

Ladda ner affisch

Program:

• 10.15 Anders Mortensen och Rikard Schönström (CSS): Vad är nordisk världslitteratur

• 10.40 Robert William Rix (København): Correspondences: Swedenborg’s Influence on World Literature

• 11.05 Cian Duffy (Lund): British Romanticism and Scandinavia

• 11.30 kaffe

• 11.50 Monica Wenusch (Wien): Transmission og reception: moderne skandinavisk litteratur i Tyskland omkring år 1900

• 12.15 Ian Giles (Edinburgh): Selling Scandinavian Literature to British Readers 1917-2017

• 12.40–13.30 Lunch

• 13.30 Anna Smedberg Bondesson (CSS): Selma Lagerlöfs Italien och Italiens Selma Lagerlöf

• 13.55 Davide Finco (Genoa): Nordisk barnlitteratur som förebild i Italien

• 14.20 Lill-Ann Körber (Oslo/Berlin): Postkoloniala och dekoloniala perspektiv på nordisk världslitteratur

• 15.00 kaffe

• 15.20 Robert Zola Christensen (CSS): Money talks. Nordic Noir i verden

• 15.45 Panelsamtal mellan symposiets medverkande: Nordens litteratur i världen och Nordisk världslitteratur

Inträde: 100 kronor (– självkostnadspris för servering av förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe) som måste inbetalas senast den 15 maj till Lundensiska litteratursällskapets bankkonto på SEB 5624 – 1057863 (var noga med att ange deltagarens efternamn).

Medtag den 19 maj utskrift av banköverföringen, vilken tjänar som inträdesbiljett i entrén och där byts mot lunchbiljett.

Lunchen består av fylld baguette (av bättre slag, olika alternativ) samt dryck. Behov av specialkost meddelas senast den 15 maj till lundslitteratursallskap@gmail.com, där även frågor av varjehanda slag rörande symposiet besvaras.

Symposium om Gunnar Ekelöfs poesi

Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet, lördagen den 7 maj 2016

Ett heldagssymposium med utgångspunkt i Anders Mortensens och Anders Olssons nyutkomna utgåva av Gunnar Ekelöfs samlade dikter i Svenska Akademiens klassikerserie.

Symposiet är ett samarbete mellan Centre for Scandinavian Studies Copenhagen–Lund, Gunnar Ekelöf-sällskapet och Lundensiska Litteratursällskapet.

Tid: Lördagen den 7 maj 2016, kl. 10.15–17.
Plats: Humanisthusets hörsal, SOL-centrum, Helgonabacken 12, Lund.
Inträde: 80 kronor, vari ingår kaffe och – vid förbokning! – lunchsmörgås.
Biljettförsäljning: förhandsbokning av biljett, som sedan löses vid entrén, görs till lundslitteratursallskap@gmail.com. Förhandsbokningen är öppen t.o.m onsdagen den 4 maj.

Program och medverkande
(klicka på föreläsningstiteln för information om respektive forskare och för att läsa den dikt som denne valt som utgångspunkt för sin föreläsning)

• 2015, 2-4 juni – CSS medieinriktade konferens i Köpenhamn

• 2015, 2-4 Juni – "The 2015 International Carl Bernhard Wadstrom Conference on Human Rights and the Abolition of Slavery"